top of page
Teknik Denetimler

Teknik Denetim

İşin doğru yapılıp yapılmadığının denetimidir.

 

Genel değil özeldir. Bir işin değişik aşamalarında ve işin özelliklerine bağlı olarak belirlenecek sıklıklarda yapılır. Haberli veya habersiz olabilir. 

Teknik Denetim;

 

  • projelendirme,

  • malzeme seçimi,

  • yapım,

  • devreye alma,

  • teslim etme

aşamalarının hepsindeki faaliyetleri kapsar. 

Sistem denetimlerinden en temel farkı nasıl yapıdığından ziyade ne yapıldığınla ilgili olmasıdır. 

 

Sonuca odaklıdır.

Teknik denetim hangi ihtiyacı karşılar?

Kalifiye personel teminindeki güçlükler,  karmaşık ve değişik teknolojileri gerektiren yeni inşaat uygulamaları istenen kalite seviyesinin sağlanamaması sorununu beraberinde getirmiştir.

 

Bu duruma bir de yetkilerin işe uygun kullanılmaması gibi durum da eklendiğinde sorun çok ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

İşin her aşamasında düzenli olarak gerçekleştirilen teknik denetimler sorunun ilk aşamalarında erken uyarıyı yapar, iş işten geçmeden önlem alınmasına imkan verir.

 

Teknik denetim sonuçları yönetime, tahsis ettiği kaynakların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi de vermiş olur. 

Teknik denetimlerin eğitici bir fonksiyonu da vardır. 

Teknik denetim her konuda yapılabilir.  Ancak, bu işin bir denetleme çılgınlığına dönüştürülmeden öncelikle projenin özellikleri ve projede kullanılan kaynaklar dikkate alınarak denetlenecek işler belirlenir.

 

Özellikle şirket olarak ilk kez yapılan işlerde ve geçmişte sürekli sorun yaşanan işlerde yoğun teknik denetim uygulanması başarı oranını yükseltir.

 

Tasarım ile kontrat gereklilikleri uyumu, seçilen malzeme ve tasarım uyumu, temel inşaatı, betonarme inşaat işleri, prekast imalat ve montaj, cephe işleri, elektrik ve sıhhi tesisat işleri, ince işler, tünel inşaatıi köprü inşaatı, yol inşaatı vs. teknik denetimlerin konusu olabilir.

Teknik denetim hangi konularda yapılır?

bottom of page